Da li je tehnologija učinila da budemo špijuni svog vremena?

  • 0

Da li je tehnologija učinila da budemo špijuni svog vremena?

Category : Blog

Većina nas za sebe nikada ne bi rekla da smo špijuni, zar ne? Špijuni su oni neki ljudi koji se bave često državničkim, tajnim poslovima, prate različite ličnosti koje su zbog svog položaja, pozicije, zbog nekih svojih postupaka, važni samoj državi ili su to oni, koje nazivamo osobama „s one strane zakona“, koji pokušavaju da svojim špijunskim radnjama dosegnu određeno bogatstvo, ili pak imaju sasvim druge ciljeve. I da, tu je istina, jer svi oni sebe nazivaju špijunima u svojim krugovima, detektivima, tajnim agentima, ali, dok se nekada tačno znala ko to može da bude, šta je potrebno da bi to bio, čini se da je moderna tehnologija danas od svih nas napravila malo špijune i tajne agente koji vole da istzražuju, pretražuju, saznaju razne stvari, a sve putem onoga što nam je 21. vek dao i omogućio.

Telefon je nekada bio spravica putem koje su se slale SMS poruke, putem koje se zvala druga osoba, danas je to ozbiljna tehnološka naprava koja može da učini da saznamo mnogo toga, pa čak i tajne neke druge osobe, koje nisu trebale da budu otkrivene.

Moderna tehnologija ili špijunska oprema?

Složićete se svi da mobilne telefone, kompjutere u svim svojim vidovima i stanjima, koristimo svako na svoj način. Neko za svoju profesiju, knjigovodstvo možda, IT programe i delatnosti, možda samo za zabavu, površinsko informisanja dešavanja u svetu i kod nas i ova lista može da se nastavlja u nedogled. Međutim, ako malo bolje razmislimo, sva ta oprema koju danas posedujemo mogla bi se nazvati špijunskom opremom bez ikakvog problema. Krenimo od samih društvenih mreža. Poput nekadašnje komplikovane špijunske opreme za praćenje pojedinca, neke grupe, na društvenim mrežama u dva klika možemo da saznamo gde neko jede, gde pije kafu, gde živi, u kojoj se ulici trenutno nalazi…

Špijunska oprema se ogleda i u svim oblicima aplikacija za dopisivanje, koje omogućavaju da vidimo da li je neko online, da li je trenutno prikačen na internet, pa opet, gde se u ovom trenutku nalazi, čak možemo pretpostaviti na osnovu njih da li se mobilni telefon ili kompijuter nalaze u njihovim rukama ili ne. Iako bizarno, ovo je naša istina i svakodevnica, a sve što svakodnevno koristimo, ta špijunska oprema kako bismo je mogli nazvati, čini da budemo špijuni svog vremena.

Danas više nije teško saznati gde je ko izašao, ko se sa kim „prati“ i da li među njima ima aktivnosti određenih, ko se kome dopada, iako možda još uvek nikome nije izrečeno, kakve ko ima namere, jer sve što treba da se uradi jeste da se malo promisli, da u sebi uključimo taj tragački, špijunski rad, da iskoristimo svoju intuiciju, a špijunska oprema nam je istog trenutka tu, na dohvat ruke. Kad pri tome dodamo i praćenje mobilnog telefona, za čas možemo sve potrebne informacije za kojima žudimo i da otkrijemo.
I možda će mnogi reći da u svemu tome nema mnogo istine, ali zapitajte se? Kako ste poslednji put saznali gde su vam bili bivši partneri? Kako ste poslednji put saznali da li je vaš šef blizu firme ili ne? Da li ste otkrili neku zanimljivu istinu samo po jednom lajku osobe koji ste primetili slučajno? Da, svi smo mi pomalo špijuni sa tom bezazlenom, možda nenamerno napravljenom špijunskom opremom.


Leave a Reply