Dom za stare kao apartman

  • 0
dom za stare

Dom za stare kao apartman

Category : Blog

Jeste li razmišljali o tome kakvu biste starost voleli da imate? Kada se pomisli na bake i deke, uvek se prisetimo detinjstva, kolača koje su nam bake spremale i šetnji sa dekama. Behu to bezbrižna vremena,a danas. Kako su vam danas bake i deke? Kada ste otišli poslednji put kod njih? Imate li vremena sa njima da porazgovarate ili vas smara i nikako da odete da ih posetite?

Ne tražite izgovore, jer možda nećete imati priliku da im kažete koliko ih volite. A ako je baka odlučila da ode u dom za stare onda razmislite kada ste poslednji put otišli da je posetite. Međutim, trebalo bi da znate da dom za stare podrazumeva stručni medicinski nadzor 24 sata 7 dana u nedelji. Na vreme stiže terapija, obroci, a uz redovne, dom za stare organizuje i brojne dodatne aktivnosti. Bilo da je u pitanju kreativna radionica ili slikarski atelje, bake i deke imaju priliku da svoje slobodno vreme organizuju po sopstvenom nahođenju. Takođe, pojedini korisnici doma za stare često se odlučuju da svoje vreme iskoriste kako bi pisali pesme ili dnevnike, a

Odaberite licencirani dom za stare

Takođe, trebalo bi imati na umu da su domovi prilika gde će o vašim roditeljima ili bakama i dekama neko drugi stalno brinuti. Prilikom odabira doma za vaše najmilije uvek tražite onaj sa zlcencom jer ne samo da garantuje da je dom za stare registrovan već i da ispunjava određene zahteve.Uvek će imati pripremljene obroke, lekove će na vreme uvek uzimati i spravom se može reći da su u domovima za stare starija lica uvek pod kontrolom. E sada, da bi smeštaj za stare bio ugodan u ovim domovima, odluka o odlasku u dom trebalo bi da bude rado prihvaćena od strane starijih.

Starost nije bauk

Nemoj da te starost pita gde ti je bila mladost. Često to čujemo od starijih, posebno od naših baka i deka. Ako ste se nekada zapitali kada je pravo da uradite nešto, znači da je upravo taj trenutak pravi momenat za nešto. Takođe, to najbolje mogu da nam potvrde naši stariji. Koliko puta ste čuli od vaših baka i deka da se kaju što nisu nešto uradili? Zato je bolje da se kajete zanešto što ste uradili nego za nešto što niste.

Dom za stare svedoči o mnogim sudbinama i različitim pričama. Tako je, recimo, jedna baka pričala o svojim najlepšim danima, deka je rešio da zapisuje svoje vreme provedeno u domu, jer kaže da je dom za stare jedan potpuno novi život. Upoznaju se neki novi ljudi, potpuno se promeni način života, svakodnevne navike, jer dom za stare nije samo smeštaj i nega starih lica, već podrazumeva drugačiji način života.

Zato se različito ljudi prilagođavaju novom smeštaju. Prema mišljenjima stručnjaka, deke i bake koji su smešteni u dom za stare, ukoliko baš i nisu zadovoljni tom odlukom, u početku se bune. Njihova pobuna traje nekoliko dana, jer nije lako potpuno promeniti svoj život. Međutim, ima i onih koji se sami odluče za smeštaj u dom za stare kako bi olakšali svojoj deci. Iako se čini da nije veliki broj onih koji se dobrovoljno odlučuju za domove, mnogo je starijih koji su na sopstvenu inicijativu odlučili da ostatak života provedu u ovim domovima.


Leave a Reply