Kako do savršenog osvetljenja u vašem domu uz zebra zavese

  • 0

Kako do savršenog osvetljenja u vašem domu uz zebra zavese

Category : Blog

Nivo svetlosti u svakoj prostoriji u domu vrlo je važan za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, odmor i relaksaciju. Mnogo je različitih načina da se reguliše nivo sunčevih zraka u prostorijama – od klasičnih zavesa raznih boja i dezena, spoljnih i unutrašnjih roletni, do savremenih i odličnih zavesa „dan i noć“ ili još poznatijih kao zebra zavese.


Zebra zavese su dvostrana platna koja se se postavljaju uz prozor ili zid, sa potrebom bušenja ili bez nje. Izrađuju se od velikog broja različitih čvrstih materijala, u raznim dezenima i bojama, koje biraju kupci. Vrlo su inovativne i moderne, osvežavaju prostorije i nude niz funkcionalnosti.

Razlika između rolo zavesa i zebra zavesa

Kada se pomennu zebra zavese mnogi ih poistovećuju sa rolo zavesama jer funkcionišu na sličan način. Rolo zavesa se sastoji od dekorativnog platna i mehanizma kojim se lako upravlja i podesava zavesa. Prilikom podizanja i spustanja platna kontrolisemo propustanje dnevne svetlosti. Rolo zavese su najčešće iz jednog dela. Postoje i trakaste rolo zavese koje su veoma slične zebra zavesama s tim što se prave od različitog materijala.  Sa druge strane zebra zavese omogućavaju delimično propuštanje svetlosti kroz razmake između traka od kojih su napravljene dok rolo zavese po meri mogu imati sličan efekat.

Prednosti koje pružaju zebra zavese

Mnogo je razloga zašto su danas zebra zavese izbor broj jedan. Pre svega, pružaju prostorijama stil, moderan dizajn i elegantan izgled, uklapajući se bojama, dimenzijama i ukupnim izgledom uz ostali nameštaj. Mnogo je različitih boja, dezena, materijala i mehanizama prisutno na našem tržištu, čime se omogućava ispunjavanje svih želja kupaca.

Zebra zavese se jednostavno i brzo ugrađuju, uz aluminijumsku kutiju, mehanizam pokretanja, dvostrano platno i teg koji zateže materijal. S obzirom na kvalitet i dugotrajnost, cenovno su odlično rešenje za svaki džep, pružajući uštede tokom vremena, jer nema potrebe za detaljnim održavanjem i čišćenjem, zamenom delova i slično. Takođe, odlične su u pogledu regulisanja nivoa svetlosti – od potpunog prodiranja sunčevih zrakova, preko delimičnog osvetljenja, do potpunog zatamnjenja prostora, izbor je na vama.

Cenovne karakteristike zebra zavese

Glavna karakteristika koja utiče na cenu koju morate platiti za zebra zavese jeste dimenzija. Naime, cena se izražava po jednom kvadratnom metru, pa od potrebne površine zavisi i konačna cena zebra zavese. Takođe, na cenu utiče izbor materijala i dezena, pa su tako jeftinije one koje imaju proziran deo i jednu neprozirnu boju, u poređenju sa onima koje imaju neke dezene i šare još dodatno.

Mehanizam pokretanja bitno utiče na cenu, u zavisnosti da li je klasičan kanap, ručka ili daljinsko upravljanje. Podrazumeva se da su najskuplje zebra zavese one koje se pokreću pritiskom tastera na daljinskom upravljaču. Cena zebra zavesa zavisi još od toga da li je potrebno bušenje i postavljanje u zid, ili se kači na postojeći prozor, kao i da li se postavlja aluminijumsko ili plastično kućište, ili se čak vrši ugradnja bez kutije. Generalno posmatrano, cene se kreću od nekih 2.000 dinara po metru kvadratnom, pa naviše, u zavisnosti od odabranog rešenja u pogledu materijala, boja, mehanizama rukovanja i postavljanja.

Kako odabrati pravu zebra zavesu

Zebra zavese su sve prisutnije na našem tržištu, brojne su i razlikuju se prema mnogim karakteristikama. Kada je u pitanju donošenje odluke koju zavesu izabrati, treba se voditi ujedno kvalitetom i finansijskim mogućnostima. Zebra zavese koje se postavljaju tako što se buše zidovi, pružaju potpunu slobodnu manipulaciju prozorima, što je bolje nego da se kače na prozore. Pored toga, pokretanje daljinskim upravljačem je mnogo praktičnije, ali i skuplje u odnosu na klasično pokretanje i zaustavljanjem potezom ruke.

Boju i dezen izaberite prema pretežnim bojama koje vladaju u prostoru, a koja se može uklapati i ukoliko promenite nameštaj, jer su ove zavese zaista dugotrajno rešenje. Uvek odaberite dimenzije u skladu sa prozorima i vratima, kako bi svakom zavesom moglo pojedinačno da se manipuliše, da bi se vrata i prozori potpuno nezavisno otvarali ili zatvarali. I na kraju, dužinu zavese i materijal izaberite tako da pokrijete ceo predviđen prostor, a da dobijete kvalitetne zebra zavese.

Zebra zavese daju optimalan nivo svetlosti, kao i mogućnost čestih promena njihovog položaja, kako bi se maksimalno prilagodile potrebama u domovima. Vrlo su praktične, jednostavne za postavljanje i održavanje, kao i povoljne u pogledu cene. Zato, sve češće srećemo baš ovu vrstu zavesa u mnogim prostorijama, kako privatnim, tako i poslovnim, što pokazuje i sve veći broj korisnika.


Leave a Reply