Kako se pripremiti za put

  • 0
Drzaci za mobilne telefone

Kako se pripremiti za put

Category : Blog

Porodična putovanja su nešto čemu se svi radujemo kao predahu od svakodnevnih obaveza i stresa na poslu. Jedva čekamo dan polaska, ali priprema za put i odmor je nešto što nam stvara dodatnu nervozu. Da u kući ne bi izbio Treći svetski rat, donosimo vam predloge kako da pakovanje i samo putovanje prođu što bezbolnije.

Napravite spisak

Nekoliko dana pred put počnite da pravite spisak. Verovatno ćete ga do samog polaska dopunjavati, ali bitno je da sve ono čega se setite i što mislite da vam može zatrebati, odmah bude i zapisano. Možete napraviti i dva spiska, jedan koji će se odnositi na stvari koje pakujete u kofere i torbe, a drugi na ono što ide u  ručni prtljag.

Manje stvari – manji stres

Vodite se devizom da spakujete samo ono što vam je zaista neophodno, a to su na prvom mestu dokumenta, lekovi (bez putne apoteke ne krećite na izabranu destinaciju), digitalni aparat ili kamera (želećete da sačuvate svaki trenutak s vašeg puta i slikate znamenitosti), pribor za ličnu higijenu, neka knjigu koja će vas opustiti dok ste na odmoru, veš i nekoliko odevnih kombinacija. Ne preterujte sa gomilanjem haljina, majica, košulja… Ukoliko putujete sa decom, to malo menja stvari, pa ipak morate poneti više dečije garderobe, jer sigurno ne želite da provedete odmor tako što ćete prati fleke.

Spakujte se na vreme

Dodatni stres kod svih članova će izazvati pakovanje u poslednjem trenutku, a može se desiti i da zaboravite nešto bitno. Podelite obaveze, neka jedna strana vodi računa o ručnom prtljagu, a druga o koferima, dogovorite se ko pravi sendviče za put, a ko brine o sredstvima za ličnu higijenu. Ukoliko, pak, volite sve da radite sami, obezbedite sebi mir. Neka suprug izađe s decom u šetnju, a vi pustite muziku i lagano štiklirajte jednu po jednu stavku na svom spisku.

Bezbednost na putu

Ako putujete svojim automobilom, veoma je bitno pre odlaska na put odraditi preventivni servis i proveriti kakvo je stvarno stanje vašeg četvorotočkaša. Savetujemo da pregled automobila obavite bar 5-10 dana ranije u slučaju da je potrebna duža popravka ili da morate zameniti neke auto-delove.

Kada završtite kod auto-mehaničara, svratite i do AMSS-a ili neke osiguravajuće kuće gde možete uplatiti tzv. osiguranje Pomoć na putu. U slučaju kvara ili neke saobraćajne nesreće, obezbeđena vam je popravka vozila na licu mesta ili vožnja do najbližeg servisa, a neka osiguravajuća društva nude i pokriće troškova za prevoz i smeštaj dok vaše vozilo ne bude spremno za nastavak putovanja.
Kada smo već kod osiguranja, tu je i opšte putno osiguranje koje će vam trebati u slučaju neke nepredviđene situacije – bolesti, povrede i sl. Ako do takvih neželjenih situacija dođe, a iskreno se nadamo da neće, biće vam pokriveni troškovi lečenja.

Ne zaboravite sedišta za decu koja su obavezna i kod nas, a i u inostranstvu, jer na prvom mestu morate brinuti o bezbednosti vaših mališana.

Zanimacija tokom putovanja

Da bi put bio zanimljiv i prijatan za sve, a i, pre svega, bezbedan, pripremite muziku koju svi volite, crtaće za decu u slučaju da im bude dosadno i unervoze se, njihove omiljene igračke, knjižice koje im možete čitati, grickalice koje će vas držati budnim tokom vožnje, kao i energetska pića, kafu, vodu koja će vas osvežiti. Pravite pauze da protegnete noge i udahnete svež vazduh kako biste odmorniji nastavili put.

Više informacija na sajtu: silux.rs


Leave a Reply