Koje cveće je pravi izbor za terasu vašeg apartmana?

  • 0

Koje cveće je pravi izbor za terasu vašeg apartmana?

Category : Blog

Kada posle duge i hladne zime ugreju prvi zraci sunca, osećamo se tako poletno da bismo mogli sve da uradimo.

Proleće nas ulepšava, proleće nas inspiriše i motiviše. Mnogi ljudi u toku zime ne mogu baš mnogo da se posvete nekim poslovima, jer su zimogrožljivi i onda gledaju da što više vremena provdu u toplom prostoru, u krevetu pod ćebetom. Kada dođe sunce, imamo više energije, možemo više i bolje. Prostor oko nas treba urediti tako da nam i taj prostor da dodatnu energiju. Terasa ili balkon tako mogu na primer da izgledaju savršeno uz par korekcija. Ukoliko do sada niste imali cveće, onda je ovo idealno vreme da vaša terasa zasija punim sjajem. Ovo je prema našem mišljenju najbolje cveće za terasu:

Petunija – kraljica balkona i prvi izbor mnogih

Petunije u raznim bojama čine da imate proleće na vašoj terasi sve do prvih naznaka zime. Nije li to divno. Petunije generalno uspevaju do septembra, međuitm, postoje načini da im se malo produži vek, te mogu da cvetaju sve do prvih snegova, što je fenomenalno. Petunija osvežava terasu, daje joj sasvim drugi smisao. Petunije još nazivaju i kraljicama balkona, jer ukoliko ih stavite na terasu ili balkon automatski ćete promeniti izgled cele zgrade, jer će svi sa oduševljenjem gledati u to vaše prelepo balkonsko cveće. Mogu da budu i puzajuće te se na taj način i spuštaju niz terasu, što je posebno interesantno.

Begonija – idealno cveće za terase

Ukoliko volite cveće rozih i crvenkasto belih tonova, onda će vam se begonija učiniti kao super izbor i super idealno cveće za terasu. Za razliku od petniju, begoniju nazivaju kraljicom enterijera, te mogu krasiti vašu zatvorenu terasu, a mogu krasiti i vaš dom. Ako ih držite na terasi nemojte ih previše izlagati sunčevoj svetlosti, jer su begonije nežne i krhke, te ih sunčevi zraci mogu oštetiti.

Kadifa – za početnike

Kadifa je cveće koje je idealno za terase i za početnike. Naime, kadifama ne treba mnogo preduslova da bi izrasle u svom punom sjaju. Odlikuje ih jarko žuta boja, koja se preliva ka narandžastoj. Vašu terasu u najlepšem sjaju krasiće sve od juna pa do prvih mrazeva. miris ovog balkonskog cveća je intenzivan, a postoje i one vrste čiji je miris slabiji.

Lobelija

Jako interesantno balkonsko cveće. Inače ovo cveće je zapravo jako sitno, ali ga ima mnogo, te vrlo lepo može da izgleda na vašoj terasi i vrlo lepo može da je krasi. Boje su blage i prilično nestvarne. Naime, ima ih uglavnom različitim nijansama plave boje, indigoplava je dominantna, zatim, čisto plava, pa sve do ljubičastih nijansi i na kraju i belih.

Fuksija

Obično kada se govori o balkonskom cveću, tačnije o cveću za terase spominje se vrlo često i fuksija. Ova biljka je vrlo čudna, odnosno čudno lepa. Biće potrebno da joj se posvetite maksimalno, jer ćete imati obavezu da je zalivate rastvorom đubreta na svakih 14 dana. Cvetići ovog balkonskog cveća su nežni i prelepi, te morate dobro da ih pazite.

Izvor: Floraekspres – rasadnik Beograd


Leave a Reply