Skrivena mesta antičke Grčke

  • 0
Putovanje u grkcku kombijem

Skrivena mesta antičke Grčke

Category : Blog

O lepotama aničke Grčke nadaleko se zna. Turisti iz celoga sveta dolaze u posetu zemlji bogova, žele da vide jedno od sedam najvećih svetskih čuda, a mnogi uživaju u najpopularnijim letovalištima duž obala Egejskog, Jonskog ili Sredozemnog mora. Dok se mnogi utrkuju da zauzmu mesto u autobusu ili da rezervišu avionsku kartu, ima i onih kojima je siguran izbor auto ili kombi prevoz. Grčka je sve popularnija i među srpskim turistima, a o tome svedoče i brojna letovališta u kojima se srpski govori kao da je domaći jezik.

Jedno je sigurno ono što vam prevoznik nudi, možda se neće baš i poklopiti sa vašim željama, jer možda turistički vodič nema dovoljno vremena da obilazi neka manje poznata nalazišta. Na primer postoje predivna mesta koja možete obići ako putujete kombijem na Halkidiki ili Tasos. Ali zato bez obzira da li je avio ili kombi prevoz, Grčka ima mnogo lokalnih tura koje će vam približiti čari ove evropske zemlje.

Bilo da ste krenuli na letovanje ili u obilazak arheoloških i istorijskih lokaliteta i bez obzira da li ste se odlučili da putujete avionom ili je vaš izbor kombi prevoz, Grčka će vas privući svojom lepotom i želeće ponovo da se vratite. U svakom slučaju, bolje da uštedite na karti do Grčke, jer ako vam se više isplati da izaberite kombi prevoz, Grčka se može obići i u organizaciji lokalnih turističkih agencija.

Takođe treba znati i da smeštaj u Grčkoj i nije toliko jeftin kao iznajmljivanje apartmana u Beogradu ili Novom Sadu. Za solidan apartman je potrebno izdvojiti o do 80 eura ako želite da budete bliže moru ili centru grada.

Za one koji su do sada obišli najvažnija grčka mesta, trebalo bi ukazati i na neke skrivene lepote o kojima se ne govori mnogo. Jeste li čuli za mesta Maraton, Keremeikos, Pilos i Verginu?

Maraton

grcka letovanje kombi prevoz

Najvažniji događaj po kojem je mesto Maraton poznato jeste čuvena bitka koja se upravo tu dogodila između Grka i Persijanaca. U 5. veku pre nove ere sukobile su se ove dve vojske, a danas se na ovom nalazištu malo toga može naći. Sama pomisao da se na ovom prostoru odigrala jedan od najvažnijih sukoba ukazuje na značaj ovog mesta, a danas se ovde nalaze bašte i kuće, a o prethodnom vremenu još uvek svedoči spomenik poginulim atinskim vojnicima, tzv. atinski Tumulus.

Keremeikos

Nedaleko od Akropolja nalazi se iblast Keremeikos. Mesto gde je natajala keramika, a na drugoj strani groblje, sa obe strane reke Eridan prostire se ovo nalazište. Najveći festivali u Atini održavali su se u ovoj oblasti, u mestu Pompejon, a sačuvana je i popularna Dipilion kapija odakle se Svetim putem ide ka gradu Elefsine. Primeri čuvenih ndgrobnih spomenika i grnčarije sačuvani su upravo na ovom prostoru.

Pilos

Jugoistočni Peloponez je prostor na kojem se nalazi lokalitet Pilos, koji je ime dobio po kralju iz Homerovih legend, Nestoru Piloskom. Sačuvana je i danas Nestorova palata, a posetioci mogu da vide i table koje su ispisane mikenskim pismom. U popularnim “Kraljičinim odajama” sačuvana je i najstarija kada za kupanje, a stepenice ukazuju na to da je palata imala dva sprata. Još uvek je misterija da li je kralj Nestor živeo ili je on samo imaginarni lik Homerovih legendi.
Vergina

Nekadašnja kraljevska makedonska prestonica nalazi se u Vergini. Arheolozi su upravo u ovoj oblasti pronašli grob oca Aleksandra Makedonskog, a Vergina je bila prestonica sve dok je nij osvojio Aleksandar makedonski koji ju je kasnije pretvorio u dinastijski ceremonijalni centar. Mnogi istoričari još uvek nisu siurni da li je grob pronađen u Vergini zapravo grob Filipa ili Aleksandra Makedonskog.

Sve u svemu, mesta za obilazak je mnogo, pa ako ipak ne postoje turističke ture niti je moguć obići ova mesta jer nije moguće uz usluge koje pruža kombi prevoz, Grčka će vam sigurno ponuditi da uz lokalnog vodiča obiđete i neka skrivena, a značajna arheološka nalazišta.

Na našem sajtu u kategoriji prevoz možete naći dodatne informacije o prevoz u za grčku.


Leave a Reply