Šta treba da znate pre konzumiranja matcha čaja?

  • 0

Šta treba da znate pre konzumiranja matcha čaja?

Category : Blog

Postoji nekoliko stvari koje morate da znate pre konzumiranja samog matcha čaja. Uvek bi pre upotrebe nekog leka, čaja, neke namirnice koja nije baš tako poznata, trebalo da se konsultujete sa nekim lekarom ili nekim ko malo bolje poznaje tu oblast. Na neke stvari možete biti alergični, neke stvari mogu da vam veoma ne prijaju, neke stvari mogu da vam škode, a da vi toga niste ni svesni. Zato je najbolje pre upotrebe prvo se informisati, a zatim ako to nije dovoljno, za svaki slučaj bi trebalo da se posavetujete i sa vašim lekarom.

Maksimalno dve čaše dnevno

Nikako ne biste smeli da preterujete sa unosom matcha čaja. Dakle, dnevna doza koja je odobrena i proverena jeste oličena u dve čaše ovog čaja. Čaj je izuzetno jak, ima mnogo kofeina i može mnogo da vam pomogne ukoliko ga pravilno konzumirate. Međutim, svako nepravilno konzumiranje ovog čaja može da dovede do jako lošeg efekta, tako da bi trebalo da se ograničite u svakom smislu. Naravno, da ne bi ispalo da je to samo naivno upozorenje, obrazložićemo i zbog čega nije dobro piti više od dve šolje matcha čaja dnevno. Dakle, ako popijete više čaja nego što je dozvoljeno dobićete glavobolju na prvom mestu, a zatim će se javiti i nesanica, a mogući su i veći problemi sa stolicom. Dakle, zašto biste preterivali sa unosom matcha čaja, ukoliko se preporučuje da to ne radite. Nikakav brži efekat nećete da postignete, već ćete samo sebi da otežate i napravite mnogo veći problem.

Matcha čaj se preliva vodom zagrejanom na 60 stepeni

Dobro je znati da matcha čaj ima najbolji efekat kada voda još uvek nije provrela. Dakle,  nemojte da čekate da provri voda, već je spremite na nekih 60 stepeni. Na taj način se najbolje priprema matcha čaj. Naravno, ovo nije neko upozorenje i ako voda i provri neće biti ništa strašno, samo će matcha čaj imati bolji efekat ukoliko voda ima 60 stepeni. Kada u vodu stavite dva grama praha matcha čaja, onda je potrebno da promešate sadržinu u šolji. Zatim je potrebno da sačekate nekoliko minuta, ne mnogo, otprilike do pet minuta,  a onda možete da pijete. Dakle, ne čekate mnogo, zato što se matcha čaj pije svež, a ne kad odstoji duže, to isto imaje u vidu.

Pomaže kod depresije

Obično svi matcha čaj koriste kada žele da smršaju, jer je opšte poznato da matcha čaj ubrzava metabolizam. Međutim, matcha čaj ima i mnoge druge pozitivne aspekete. Dakle, matcha čaj može da vam pomogne kada ste depresivni, ali kada ste umereno depresivni. Ukoliko je depresija kod vas stanje koje traje onda morate da posetite lekara i da prosto pokušate da pomognete sebi. Ako imate simptome blage depresije, koje se svima nama dese s vremena na vreme, onda možete da pijete matcha čaj, koji će sigurno uticati na vaše raspoloženje. Svi koji su redovno konzumirali matcha čaj rekli su da im je to vidno popravilo raspoloženje.

Piti čist matcha čaj, bez dodataka

Preporučuje se da u matcha čaj ne dodajete ništa. Možete eventualno dodati malo limuna, ali to je sve. Dakle trudite se da ga pijete bez dodataka. Obično ljudi dodaju mleko, ali time samo umanjuju njegov efekat, tako da se savetuje da ga pijete bez tog dodatka.


Leave a Reply