Viber – dobre i loše strane

  • 0

Viber – dobre i loše strane

Category : Blog

Viber – danas najpoznatija aplikacija za razmenu poziva i tekstualnih poruka, besplatna zabava i nešto bez čega se ne može zamisliti savremena komunikacija, ali, s druge strane, i nešto što može biti izvor zloupotrebe. Kako i zašto Viber pored dobrih može imati i loše strane?!

Kako funkcioniše Viber

Procenjuje se da ovu aplikaciju u svetu koristi preko 250 miliona ljudi. Šta je potrebno da biste sa svojim prijateljima, poznanicima i ljudima iz celog sveta razgovarali ili ramenjivali poruke „za džabe“, narodski rečeno? Prvi korak je instalacija aplikacije koja je potpuno besplatna. Završili ste instalaciju, sada je potrebno da to uradi i osoba s kojom želite da komunicirate na ovaj način. Jedini uslov za dalje funkcionisanje jeste da posedujete internet konekciju. Kada aplikaciju instalirate, Viber će automatski prikupiti kontakte iz vašeg imenika i registrovati ko još ima instaliran Viber na svom telefonu, tako da kada želite da kontaktirate s tim osobama biće vam ponuđeno da birate da li ćete poziv uputiti regularno ili putem Vibera.

Da li isti Viber profil može da se koristi na više uređaja

Neki možda nisu upoznati sa činjenicom da se Viber preko istog broja može, osim na pametnom telefonu, instalirati i na tabletu i računaru. Prilikom instalacije potrebno je samo da navedete svoj broj, pa će vam u vidu sms poruke stići kod koji ćete u daljem postupku uneti. Ono što je bitno naglasiti je da se putem istog broja ne može instalirati Viber na dva različita telefona, jer će se na prvom telefonu prilikom nove aktivacije, aplikacija automatski deaktrivirati.

Glavne prednosti  Viber aplikacije

Potpuno besplatna komunikacija bez obzira u kom kraju sveta ste, naravno pod uslovom da imate pristup internetu, ali pored toga viber ima još dobrih strana. Možete sa svojim prijateljima, pored poziva i poruka, razmenjivati i slike, video snimke, kao i vašu trenutnu lokaciju, a omogućeno je i grupno dopisivanje sa čak 100 drugih korisnika.

Prisluškivanje Vibera

Mnogi stručnjaci će vam reći da prilikom korišćenja Vibera treba da budete obazrivi, tj. da treba dobro da razmotrite kakve poruke i pozive razmenjujete. Komunikacija preko Vibera može biti lak plen za one koji žele da ugroze vašu privatnost, tako da vam ne savetujemo da na ovaj način šaljete poverljive i intimne informacije. Danas su u mnogim radnjama dostupne različite vrste softvera koje su kompatibilne sa Viberom. Uz pomoć njih na lak način se mogu špijunirati tuđi razgovori i čitati tuđa pošta. Neke od njih možete pogledati na sajtu Spytech-a.

Ko pribegava prisluškivanju, tj. špijuniranju Vibera

Najčešći korisnici špijunskih softvera su roditelji koji na ovaj način mogu nadzirati i kontrolisati svoju decu, a druga ciljna grupa su sumnjivi supružnici. Oni često ne mogu da odrede i dokažu da li ih partner vara, pa im prisluškivanje njihovog telefona i praćenje Viber komunikacije može pomoći da svoje pretpostavke potvrde ili opovrgnu.

Kako otkriti da li neko špijunira vaš Viber

Nije lako utvrditi da li vam neko špijunira Viber, pogotovo zato što su aplikacije za praćenje gotovo nevidljive. Neki od pokazatelja da ste možda meta prisluškivanja jesu preterano zagrevanje telefona, kao i brzo trošenje baterije. Ukoliko sumnjate da je neko instalirao aplikaciju pomoću koje može da vas prati, naš najvažniji savet je da telefon vratite na fabrička podešavanja, jer će se tako aplikacija deaktivirati.


Leave a Reply